Inici de la campanya “secrets de carrers”

Inici de la campanya “secrets de carrers”

Inici de la campanya “secrets de carrers”

Secrets de carrers

Notícia publicada a El Punt Avui

Gimcana de secrets

TERRASSA5 juny 2017 2.00 h

Els comerciants de Terrassa Centre fan una gimcana per explicar les històries i curiositats dels carrers

Volen que s’entri a les botigues, però també millorar el coneixement del municipi

Joves participant en la demostració del joc a la cruïlla del carrer Cremat i la plaça de la Torre del Palau Foto: J.A.
 Els joc consisteix a contestar 35 qüestions sobre la història dels carrers del centre

“Sabeu des de quan es diu plaça Vella?” “Sabeu quin nom satíric rebia el carrer Major els anys quaranta?” “Qui eren els gavatxons?” “Sabeu què era una rutlla?” “Sabeu per què es va dedicar un portal a sant Roc?” Aquestes són només algunes de les 35 preguntes que l’associació de comerciants Terrassa Centre formula en el concurs gimcana amb contingut històric que ha posat en marxa des d’aquest dissabte fins al 23 de juny per “donar a conèixer aspectes desconeguts de la ciutat i fer que tingui una identitat diferent a les de l’entorn”. Així s’expressava la presidenta sènior de l’entitat, Maria Costa, durant la presentació del joc Secrets de carrers. Reviu el passat dels carrers del centre de Terrassa, que ha tingut la col·laboració de l’Arxiu Històric i Comarcal de Terrassa.

Aquesta és una iniciativa en què participen 200 establiments associats i que acabarà amb sortejos de premis i regal segur per a tots els ciutadans que contestin correctament totes les preguntes, que estan recollides en un fulletó disponible als mateixos comerços. La dinàmica del joc és marcar una de les tres respostes que s’ofereixen; a més, s’han distribuït fins a 35 plafons als comerços que contenen la solució correcta. L’objectiu és fomentar que la gent passegi, que les famílies s’interrelacionin aprofitant el joc i, de passada, si entren a les botigues i compren, millor que millor. Malgrat tot, Costa assegurava que aquesta activitat demostrava que “Terrassa Centre no només és comerç”, sinó que també fa “ciutat i cultura”. El televisiu xef local Marc Ribas animava a participar en la gimcana perquè la gent “faci centre, entri a les botigues i faci bullir l’olla”. El president júnior de l’entitat, Xavi Linares, explica que el “punt romàntic i nostàlgic del joc” està pensat, sobretot, per fomentar la participació d’avis amb ganes d’explicar als néts algunes històries viscudes. Per a l’any que ve, l’entitat ja treballa en una altra gimcana per descobrir aspectes ocults dels carrers. 

La selecció de preguntes l’ha feta l’arxiver local Joan Soler recollint curiositats de totes les èpoques, però també de recents i que algunes persones puguin recordar. Soler explica que van decidir posar al joc Secrets de carrer perquè, contràriament a la creença popular, durant l’època romana els secrets no tenien res a veure amb els misteris amagats, sinó que era la “documentació i informació de qualitat, la que aportava valor”. Un valor que el joc donarà a la gent que normalment va atrafegada aportant-li informació “sobre les particularitats dels carrers” i orígens dels seus noms, com ara Gavatxons, Cremat i el Raval. Soler va desvetllar alguns secrets i particularitats durant la presentació, com ara que a Terrassa hi havia dos carrers Cremats i que al portal de Sant Roc era on s’esquilava totes les bèsties de càrrega, ja que estava prohibit fer-ho a l’interior de la vila per qüestions d’higiene. L’arxiver va fer alguna altra filtració del joc en explicar que el carrer Gavatxons portava aquest nom perquè era on, entre els segles XVI i XVII i fora de les muralles, s’instal·laven els immigrats francesos, despectivament coneguts com a gavatxos, una paraula que significava persona estrangera.


 

Notícia publicada al Diari de Terrassa

Los secretos de las calles, de tienda en tienda

Laura Hernández 03.06.2017 | 09:50

Xavi Linares, en primer término, y el concejal Amadeu Aguado, de lila, ayer en la presentación.

Xavi Linares, en primer término, y el concejal Amadeu Aguado, de lila, ayer en la presentación. Nebridi Aróztegui

La asociación de comerciantes Terrassa Centre invita a conocer los secretos de las calles del centro histórico de la ciudad a través de un juego que, de la mano del personaje Joan Rodacentre, permitirá descubrir historias sorprendentes acudiendo a las tiendas.

La presentación de la nueva campaña “Secrets dels carrers”, que revela una vez más el maridaje de comercio con la ciudad y su historia, tuvo lugar ayer en la plaza de la Torre del Palau. A la misma asistieron el concejal de Comercio, Amadeu Aguado y el presidente de Terrassa Centre, Xavi Linares.

El juego arranca hoy sábado e invita a los transeúntes a responder a 35 preguntas sobre otras tantas calles del centro de la ciudad. El folleto se recoge en las tiendas y la respuesta se encuentra en los plafones instalados también los comercios.

¿Sabéis qué era la necropompos?, ¿sabéis a qué hace referencia La Rasa que da nombre a la calle de La Rasa? y ¿sabéis quien pasó el 13 de septiembre de 1713 por el Raval de Montserrat?. Son solo algunas de las preguntas que invitan a mayores y especialmente a los más pequeños a descubrir la historia de la ciudad recorriendo los comercios del centro.

Los participantes tienen desde el lunes 12 de de junio hasta el viernes 23 para entregar el folleto completado en la sede de Terrassa Centre (Gavatxons,9 de 5 a 8 de la tarde), donde se les obsequiará con un opúsculo que recoge todos los secretos del concurso. Entre los participantes se sortearán varios premios gentileza de los comerciantes del centro de la ciudad.

De todas las épocas
“Queremos que la gente conozca la historia Terrassa y para ello hemos escogido secretos de todas las épocas, para hacerlo más divertido y que los participantes tengan ganas de descubrir”, comentaba ayer Maria Costa, gerente de Terrassa Centre. La entidad ha colaborado estrechamente con el Arxiu de Terrassa en la confección del guión de las preguntas y las respuestas, todas ellas con una base de rigurosidad histórica.


També podeu veure el vídeo de la notícia fet per Canal Terrassa a http://terrassadigital.cat/?s=secrets+de+carrers

Scroll Up